________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

VIRAK

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Virak (vrkuta, sitna rosnica, biserak, gospin plašt), Alchemilla vulgaris, je zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae).

Opis biljke

Višegodišnja zeljasta biljka sa debelim, horizontalnim korenom. Prizemni listovi su sakupljeni u rozetu iz koje izrasta stablo visoko do 50 cm, uspravno ili poluuspravno i dlakavo. Listovi su okruglasti usečeni zvezdasto na 7-11 režnjeva čiji su obodi iseckani ili nazubljeni. Kada je vlažnost vazduha visoka na obodima listova se javljaju kapljice vode (arapski alkemelych = nebeska rosa). Cvetovi su žutozeleni, sitni, neugledni, bez kruničnih listića.

Stanište

Cveta od juna do septembra, a raste na pašnjacima, pored potoka od brdskih do planinskih predela i veoma je česta pogovotovo u jugoistočnoj Srbiji.

Hemijski sastav

Kao droga koristi se nadzemni deo biljke u cvetu (Alchemillae herba), ređe samo listovi i imaju slabogorak i opor ukus.

Hemijski sastav virka nije dovoljno izučen. Zna se da sadrži:

tanin,
elagnu kiselinu,
gorke glikozide,
saponine,
flavonoide i
malo etarskog ulja.

Upotreba

Zbog sadržaja tanina koristi se pre svega za površinsko skupljanje tkiva (smiruje upale kože i sluzokože), kao sredstvo protiv krvarenja a takođe i kod proliva i dizenterija. Ulazi u sastav tzv. ženskog čaja koji je lekovit kod krvarenja van vremena menstruacije.

Mladi listovi se pri ishrani u prirodi mogu koristiti za pravljenje čorbi, pirea i variva. 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________