________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

ŠIPURAK/ŠIPAK

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Šipak (šipurak, divlja ruža, pasja ruža, divlji šipak, pasja drača, plotna ružica, bela ruža, šepurika), lat. Rosa canina je biljka iz porodice ruža (Rosaceae).
Ime roda (Rosa) ovoj biljci dali su još stari Rimljani, a ime vrste potiče od latinskog caninus = pasji.

Opis biljke

Koren je veoma razvijen i duboko prodire u zemljište.
Stablo Listopadni žbun visok 2-3 m sa dugim, debelim i razgranatim granama koje rastu uspravno. Grane su obrasle jakim trnovima koji su pri osnovi široki i srpasto se povijaju prema dole (ređe su pravi). Kora na starim granama je smeđa, a na mladim mrkozelena, često crvena. Grane nose spiralno raspoređene jajolike pupoljke sa brojnim tamnim ljuskama.

Listovi su neparno perasto složeni, dugi do 9cm. Obično sadrže 7 (ili ređe 5 ili 9) liski koje su sjajne i gole ili na naličju retko maljave, duge 1,5-2,5cm i 1,0-1,5cm široke. Nervatura je mrežasta. Lisna drška je žlezdasta, bodljikava i sa zaliskom.

Cvetovi su sa bledoružičastim ili belim kruničnim i zelenim čašičnim listićima i mogu biti pojedinačni ili grupisani 3-5, prečnika 2-8cm. Cvetnih listića ima po 5, a cvetna loža je razrasla u obliku pehara. Cveta od maja do jula.
Plodovi su orašice (zbirna orašica) duge do 2cm. U sebi sadrže veći broj uglastih, dlakavih oraščića. Plod je poznatiji pod narodnim nazivom šipak (šipurak) pa se i čitava biljka tako zove. Sazreva u septembru i oktobru.

Razmnožavanje

Razmnožava se semenom i vegetativno.

Stanište

Šipak je veoma rasprostranjena biljka u prirodi. Raste u zoni šibljaka, po šumskim proplancima, međama, livadama, požarištima i pored puteva. Nije izbirljiva na tip zemljišta, a i podnosi i veće nadmorske visine. Raste ili pojedinačno ili u manjim grupama.

Rasprostranjenost

Raste u Evropi, znatnom delu Azije i u severnoj Africi. Zastupljena je u svim državama bivše Jugoslavije.

Lekovito dejstvo

Glavni lekoviti sastojak u plodu je L-askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, koje ima oko 0,5%.

Upotreba

Bere se zreo plod dokle god je tvrd i sjajnonarandžaste boje, a takav je početkom jeseni. Nekada se iz ploda naknadno odstranjuje seme. To se radi jer je plod lakše sušiti bez semena. Suši se u blago zagrejanoj sušnici. Suv šipak se čuva u jutanim ili natron vrećama na suvom mestu, zaštićen od sunčeve svetlosti kako ne bi izgubio na kvalitetu.

Upotrebljava se kod gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. U narodnoj medicini je značajna komponenta sastojaka za izbacivanje viška tečnosti i pražnjanje creva.

Plod ima specifičan miris i slatko-kiseli ukus pa se koristi za pravljenje džema ili čaja. Od plodova se može praviti i lekovito vino koje predstavlja odličan vitaminski napitak. Ipak, najčešće se koristi kao čaj za uživanje i osveženje koji povoljno deluje na rad srca i bubrega. Može se uzimati u većim količinama bez štetnih posledica. 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________