________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

RIBIZLA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Ribizla (lat. Ribes) je rod bobičastog voća. Ima plod u obliku grozda, raste na velikom grmu glatkih grana. Bobice na grozdu velike su kao zrno graška. Prema boji plodova razlikuju se bele, crvene i crne vrste i sorte ribiza. Bele i crvene sorte imaju kiselkasto sladak, osvežavajući ukus, a crna ribizla je gorkog ukusa.

Ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izlučivanje štetnih materija iz krvi. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je i vlaga. Dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa.

Upotreba u ishrani

Ribizla se može poslužiti kao desert. Crna ribizla poslužuje se posuta šećerom. Od ribizle se pravi marmelada, džem, žele, sirup ili vrlo traženi voćni sokovi, i to od crne i crvene ribizle. Ribizla se koristi u poslastičarstvu i u kulinarstvu kao dodatak voćnim salatama.

Poznato je i vino od ribizle.


 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________