________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

RASTAVIĆ

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Rastavić (šumski rastavić), lat. Equisetum telmateia, pripada razdelu rastavića (Equisetophyta) koji su danas zastupljeni samo jednim rodom Equisetum. Cveta u martu, spore zru u aprilu. Raste u senovitim ivicama šuma, do 350 m nm. Sličan je običnom rastaviću, ali je veći. Raste u čitavoj severnoj hemisferi. Odgovara mu vlažno zemljište kiselosti od 6,5 do 7,5. Biljke imaju jak koren (rizom) i mogu biti vrlo invazivne. Biljke se šire korenom ili pomoću spora. Često rastu u velikim kolonijama. Preci rastavića su bili važni činioci flore karbona.

Upotreba u ishrani

Spada u jestive biljke, iako nisu jestivi svi delovi. Jestivi su plodonosni izdanci koji izbijaju u proleće, sirovi ili kuvani. Ne jede se spoljni deo izdanka (mnogo je tvrd jer sadrži do 10% silicijuma), već samo srž. Koren je jestiv ako se skuva.

Biljka sadrži enzim tiaminazu, zbog čega veće količine sirove biljke mogu biti otrovne (tiaminaza vezuje vitamin B iz tela). Enzim se raspada kuvanjem ili sušenjem biljke. Takođe sadrži i ekvizetičnu kiselinu.

Lekovito dejstvo

Narodna medicina rastavić preporučuje kao diuretičko sredstvo (za eliminisanje tečnosti iz organizma). Smatra se da je dobar lek u slučaju upale ili benignog povećanja prostate, a takođe se koristi za brže izbacivanje sitnijih bubrežnih kamenaca. Pod idealnim uslovima može povećati intenzitet mokrenja oko 30% više nego što je uobičajeno. Upotrebljava se i za lečenje malokrvnosti, problema sa varenjem i ženskih problema (protiv belog pranja). Pomaže kod upale mokraćnih kanala, gihta, edema.

Podstiče apsorpciju kalcijuma, tako da telo može akumulirati veće količine ovog minerala, što će zatim koristiti za regeneraciju povređenog koštanog tkiva. Iz istog razloga dobro će doći starijim osobama radi sprečavanja i ublažavanja osteoporoze.

Može se uzimati interno radi zaustavljanja krvarenja na sluzokoži, za zaustavljanje teških menstrualnih krvarenja ili krvarenja hemoroida. Rastavić se takođe može koristiti za ispiranje usta i grla u slučaju upale (recimo upala krajnika) ili krvarenja desni. Spolja se primenjuje kao oblog kod uganuća ili preloma, i za tretiranje rana i čireva na koži, gnojnih upala zanoktica, fistula.

 


 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________