________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

PETROVAC

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Petrovac (ranjenik, trava celog sveta, sitni čičak, mali čičak, čičak, mart, ruričica, turica, džigeričnjak), lat. Agrimonia eupatoria, biljka je iz porodice ruža (Rosaceae).

Opis biljke

Stabljika je negranata, izrasta iz prizemnih listova koji obrazuju rozetu i dostiže visinu do 1m. Ostali listovi na stablu su naizmenično perasti i po obodu grubo nazubljeni. Čitava biljka je pokrivena dlačicama. Cvetovi su petodelni i sakupljeni na vrhu stabla u guste, klasolike grozdove žute boje. Biljka cveta od VI do IX meseca.

Stanište

Petrovac je veoma rasprostranjena biljka u Evropi i na Balkanu i najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predelima. Pogoduju joj suva i osunčana mesta kakva su ona pored listopadnih šuma, na međama, pored šibljaka ili na livadama, poljima i slično.

Hemijski sastav

Kao lek se koristi ceo nadzemni deo biljke u cvetu (Agrimoniae herba) koji se sakuplja na samom početku cvetanja.
Sadrži najviše tanina (do 21%) pa se smatra tipičnom taninskom biljkom. Pored toga biljka je bogata još i: organskim kiselinama: nikotinskom, palmitinskom, stearinskom i kremenom, vitaminima: C, B1 i K, flavonoidima: apigeninom, kvercetinom i dr., triterpene, gorkim materijama, etarskim uljem (oko 2%) i dr.

Upotreba

Kao tipična taninska biljka upotrebljava se kod dijareje, unutrašnjih krvarenja i za spravljanje dekokta za ispiranje usta i grla. Osim toga dobra je i za smirivanje crevnih kolika, a pomaže i kod upale mokraćnih puteva i uopšte kod problema u mokrenju. neki narodi je koriste za lečenje različitih kožnih bolesti kakve su npr. alergijske reakcije, mladalački dermatitis i dr.

Eksperimenti na životinjama su dokazali antitumorsku sposobnost petrovca pa se u narodnoj medicini primenjuje za lečenje crevnih polipa, kao i različitih oblika ginekoloških bolesti (miomi, ranice, tumori).

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________