________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

NOĆURAK

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Noćurak (latinski naziv: Oenothera biennis) je biljka poreklom sa američkog kontinenta. Naziv je dobila po izrazito žutim cvetovima koji se otvaraju u večernjim satima i polako zatvaraju u rano jutro.

Indijanska plemena severne Amerike konzumirala su celu biljku u svežem obliku kao salatu. Dakle, žuti noćurak je jestiva biljka ali se ipak najčešće primenjuje kao lek.

Ova biljka zaista ima široku lepezu lekovitih svojstava pa se upotrebljava za otklanjanje hroničnog umora, PMS-a (predmenstrualni sindrom), za lečenje alkoholizma, astme, magarećeg kašlja, poremećaja ponašanja kod dece kao sto je hiperaktivnost i slaba koncentracija, protiv osteoporoze, reumatoidnog artritisa...

Osim toga, žuti noćurak nalazi primenu i u lečenju veoma ozbiljnih i teskih oboljenja kao što su: rak, Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes.

U današnje vreme u terapeutske svrhe najčešće je u upotrebi ulje žutog noćurka a može se naći na policama svih bolje snabdevenih apoteka i prodavnica zdrave hrane.


  
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________