________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

MATOČINA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Matočina (pčelinja trava, matičnjak, pčelinjak, limun trava) ili lat. Melissa officinalis je ljekovita biljka iz porodice usnjača (Lamiaceae).

Opis biljke

Višegodišnja zeljasta biljka sa kratkim rizomom i podzemnim stolonama. Stablo je uspravno, dlakavo ili golo i četvorostrano. Listovi su svjetlozeleni, jajasti sa obodom koji je grubo testerast i raspoređeni su naspramno. Cvjetovi su sakupljeni po 3-10 u pazuhu vršnih listova. Cvjetovi su dvousni bijeli, svjetloljubičasti ili žuti. Biljka miriše na limun.

Sastav

Matočina se koristi u narodnoj i zvaničnoj medicini i to njegovi listovi i eterično ulje. Skupljaju se vršni dijelovi biljke na samom početku cvjetanja, suše se a zatim odvajaju i koriste samo listovi. Listovi sadrže eterično ulje (0,02-0,2%) čiji sadržaj varira ovisno od genetskog potencijala i podneblja na kome biljka raste. Koristi se u obliku čaja, biljnih kapi ili eteričnog ulja.

Upotreba

Eterično ulje je sedativ i karminativ. Može se koristiti i za vanjsku primjenu protiv reumatizma i neuralgija. Veoma je cijenjeno u parfimerijskoj industriji, a i vrlo je uspješno protiv uboda komaraca. Pored ovih djelovanja matičnjak se koristi kod neuroza želudačno-crijevnog sustava, psihovegetativnih bolesti srca i migrene. Dokazano je i njegovo antimikrobno djelovanje posebno na viruse herpesa.

 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________