________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

MASLAČAK

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Maslačak (lat. Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.

Stanište i rasprostranjenost

Maslačak uspešno raste na svim zemljištima, ali mu najviše odgovaraju vlažne livade. Maslačak je veoma rasprostranjen. Nalazi se na livadama i travnjacima, po pustim mestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja.

Prvobitno nastao na prostorima Evroazije, danas je rasprostranjen i u Severnoj Americi, južnim delovima Afrike, Novom Zelandu, Australiji i Indiji. Nastanjen je u svih 50 država SAD i većini kanadskih regiona.[1] Na teritoriji Balkana najčešće se sreće vrsta Taraxacum officinale.

Hemijski sastav i upotreba

Poznata je, osim po lekovitosti, kao izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminima C i A, organskim kiselinama, mineralima (posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom). Prolećna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru pre cvetanja i van naseljenog područja.

U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može spravljati čaj, sirup ili maslačkovo vino.

Koren

Koren maslačka ima složen hemijski sastav. U mlečnom soku sadrži hetrerozide, ugljene hidrate i minerale, pa se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće itd

Stručnjaci veruju da je korišćenje korena lekovitog maslačka bolje od hemoterapije koja ubija sve ćelije.

Koren maslačka bere se u jesen ili proleće, kada je sva energija sadržana u korenu.
Koren vadite na čistim mestima koja nisu tretirana hemikalijama.

Kao lek, koren maslačka se koristi i svež i osušen. Ako želite da ga čuvate i van sezone, potrebno je da ga osušite.

Seckani koren maslačka rasporedite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha. Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznaćete da je osušen kada postane krt pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenoj tegli na suvom i tamnom mestu.


 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________