________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

MAJČINA DUŠICA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Majčina dušica je rod višegodišnjih zeljastih biljaka i polužbunova iz familije Lamiaceae. Vrste ovog roda jako liče jedna drugoj i podjednako se koriste kao lekovite biljke, dok se jedna vrsta, timijan, uzgaja i koristi kao začinska. Opis majčine dušice najčešće znači opis vrste Thymus serpyllum: zbijeno i gusto busenje sastoji se od poleglih, vrlo tankih, mestimično za zemlju priraslih, crveno-mrkih izdanaka i vreža iz kojih se dižu mnogobrojni uspravni ogranci obrasli sitnim jajastim listićima i okruglim cvastima; cvetići su dvousnati uglavnom ružičaste boje; cveta preko celog leta. Cela biljka je prijatnog i vrlo aromatičnog mirisa i ukusa. Druga narodna imena za ove biljke su: babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušičina, dušička, materina dušica, materka, tamjanika itd.

Lekovita svojstva majčine dušice

Lekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvetu majčine dušice. Treba napomenuti da majčinu dušicu treba brati pažljivo. Nikako se ne sme čupati, jer se time biljka uništava. Treba odsecati samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu i to makazama.

Sastav

Timol i karvakrol, dva fenolska jedinjenja od kojih potiču lekovitost, antiseptička moć i svojstven miris ove biljke, imaju svojstvo izvrsnog i neškodljivog konzervansa.

Upotreba

Majčina dušica je omiljen lek ne samo u narodnoj, nego i u naučnoj medicini. Kod nas se vekovima upotrebljava, pre svega, kao lek za lečenje organa za varenje, ređe i organa za disanje. Majčina dušica ulazi u sastav mnogih lekovitih preparata koji se izrađuju bilo u apotekama, bilo u farmaceutskoj industriji, a njeno etarsko ulje i timol daju se protiv crevnih parazita, naročito protiv dečjih glista. Treba naglasiti da ne treba kuvati majčinu dušicu, jer se lekoviti sastojci ove veoma mirisne i lekovite biljke kuvanjem brzo i potpuno izgube. Zbog toga se preporučuje da majčinu dušicu samo poparite ključalom vodom, odmah poklopite, ostavite da stoji 2 sata. Takođe može se slobodno pripremati i jači čaj jer majčina dušica ni dužom upotrebom ne izaziva nikakve znake nelagodnosti niti navikavanja.

 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________