________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

LISIČARA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Cantharellus cibarius ili u narodu poznata kao lisičarka je gljiva. Možda čak i najpoznatija iz porodice Cantharellus, ako ne i najpoznatija iz familije Cantharellaceae. Narandžasto-žuta levkastog izgleda, raste obično u grupi gljiva iz iste familije u simbiozi sa korenom listopadnog i zimzelenog drveća, najčešće hrasta i jela.

Šešir lisičare iznosi 3-12 cm, suve je površine, često ulegnut kod starijih primeraka, rub šešira uvijen i vijugav. Izrazito narandžastožute boje ili sa belkastim primesama, neretko i potpuno beličast ili bledožut.
Listići su sastavljeni od razdalekih širokih prutića koji se često račvaju, dugo se spuštaju po "buketu". Boja škrga je žuta ili narandžastožuta.

Stabljika je nepravilna, puna, tvrda, gladaka, obično krataka. Iste boje kao i šešir ili svetliji.

Meso ove pečurke je beličaste boje, kompaktno, tvrdo, žilavo. Miris ugodan, voćni, pojedinci kažu da podseća na breskve ili šljive. Meso slatkog ukusa.

Ova pečurka raste u  listopadnim i zimzelenim šumama, u nizijskom, brdovitom i planinskom području. Najčešća je u listopadnim šumama uz bukve i hrastove, gde se na pojedinim mestima može naći u mahovini u velikim količinama.

Ona je jedna od najcenjenijih i najboljih jestivih vrsta gljiva. Puno se skuplja za jelo, jako dobro poznata među narodom. Bogata vitaminom C. Zbog žilavog mesa malo teže svarljiva. Pogodna za razne načine pripreme, dobra za sušenje i kiseljenje.

Može se naći od kraja proleća do kraja jeseni. 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________