________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

KUPINA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Kupina je višegodišnja listopadna polužbunasta biljka, koja ima višegodišnji korenov sistem i jednogodišnje ili dvogodišnje lastare, pripada familiji ruža (Rosaceae) i rodu Rubus.

Morfologija

Korenov sistem je vrlo razgranat, žiličast i dostiže dužinu do 1 metra. Glavni korenov sistem imaju kupinove sadnice proizvedene iz semena. Mnoge sorte kupine nemaju glavni koren. Zimzelene (Rubus laciniatus) i puzeće sorte imaju glavni koren koji prodire duboko u zemlju ali ne formiraju korenove izdanke. Zbog dubine do koje prodire u zemlju, korenov sistem kupine se odlikuje otpornošću na suše.

Vrste kupine

Američka uspravna kupina
Američka visokožbunasta kupina
Severnoamerička kupina
Korenolisna (peršunasta) kupina
Bujna puzeća kupina
Američa puzeća kupina
Puzeća kupina
Divlja puzeća kupina
Severnoamerička puzeća kupina

Plod kupine

Kupina cveta od juna do avgusta. Nakon toga, iz svakog pojedinačnog cveta razvija se sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.
Kupine su visoke prehrambene vrednosti i sadrže vitamin C, K, B9 i i esencijalni mineral mangan.


Upotreba

Plod kupine se koristi u ishrani kao voće, služi za pravljenje sokova, džemova, vina i sl. Lišće kupine se koristi u raznim čajevima, koji imaju blagotvorno dejstvo na snižavanja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________