________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

KOPRIVA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Kopriva (lat. Urtica dioica) je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mestima kao korov. Raste u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.

Kopriva je dvodomna zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika je uspravna i doseže visinu do 150 cm, a listovi su dugi od 3 do 15 cm. Listovi srcolikog oblika se nalaze na kratkim peteljkama i imaju kratke dlačice. Koren joj je poprilično velik. Listovi i peteljke su pokriveni žaokama, i zbog toga ih je jako neugodno dodirnuti, jer izliju oštar sok na kožu. Cvetovi koprive su zeleni i neugledni. Kopriva ima lekovita svojstva. Cveta od proleće do jeseni, a za vreme zime ostaje u zemlji.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.

Cela biljka je lekovita, tako da se u proleće kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Može se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u prolece i jesen. Seme sazreva u avgustu.

Lekovita svojstva

Kopriva se najčesće upotrebljava kao lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvozđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Caj od koprive odlicno je prirodno sredstvo za iskasljavanje, prociscava jetru, želudac i creva, a ujedno je koristan lek protiv anemije, groznice, zutice, malarije. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama leci cir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, prociscava krv, olaksava varenje, umanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u nasem narodu se najčešće koristi za lečenje malokrvnosti.

Osim čaja, od koprive se mogu spravljati razna ukusna i lekovita jela, kao sto su supe, čorbe, pite, rolati, salate i slično. Zato je, kad god je moguće, treba imati na trpezi.

Kapi od koprive preporučuju se za jacanje korena kose i protiv opadanja kose.
 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________