________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

JAGORČEVINA

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Jagorčevina (jaglika, grmuljica, bela bukvica), jedan od najranijih vesnika proleća, od davnina je poznata kao lek za iskašljavanje, bronhitis, nazeb i oslobadjanje od nagomilane sluzi. U terapijske svrhe koriste se koren, cvetovi i listovi u svežem ili sušenom obliku. Bogata saponizidima, enzimima, mineralnim solima i esencijalnim kiselinama, jagorčevina se koristi i u terapiji migrene, nesnice, reumatizma... Cveta od marta do maja a njena medeno žuta boja na planinskim livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

Sasatav i dejstvo

* svežem korenu ima najviše saponozida koji razvodnjavaju i olakšavaju eliminaciju sluzi, i istovremeno potpomažu iskašljavanje. Cvetovi su bogati flavonoidima, sastojcima koji povećavaju elastičnost krvnih sudova i deluju kao diuretici. Cvetove treba brzo i dobro osušiti. Jagorčevina sadrži i vitamin C, najviše u listu i cvetu.

* Jagorčevina je posebno dobar lek za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca. Čaj pripremljen od cvetova povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga koristi se u lečenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospešuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi.

* Čaj od korena uspešno deluje kao umirujuće sredstvo za smirivanje glavobolje, nervoze, vrtoglavice. Osim toga, jagorčevina se koristi i za lečenje bolesnih bubrega, reumatizma i hronične iscrpljenosti.Izvrsno deluje i naupalu srčanog mišića, a prevencija je i protiv izliva krvi u mozak.

* U suvom listu ima do pet odsto vitamina C, tako da on spada u red najbogatijih izvora ovog vitamina.
 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________