________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

GLOG (BELI)

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Glog (Crataegus monogyna Jacq.) je lekovita drvenasta vrsta iz familije ruža (Rosaceae).

Opis biljke

Glog je listopadni žbun ili nisko drvo, do 10 m visoko. Grančice su gole sa oštrim trnovima. Listovi su sa drškama (1-2 cm), naizmenični, široko jajasti, liske duboko prstasto urezane na 3–7 nazubljenih režnjeva. Cvetovi su beli, sitni, hermafroditni, aktinomorfni, sakupljeni u mnogocvetne gronje. Čašičnih listića ima 5, kratki trouglasti. Kruničnih listića ima 5, okruglasti, beli ili svetloružičasti. Plod je široko-jajasta crvena koštunica (5–10 mm). Cveta u maju i junu, pre listanja.

Rasprostranjenje i stanište

Glog je prirodno rasprostranjen širom Evrope, u severozapadnoj Africi i zapadnoj Aziji. Raste u toplim svetlim šumama, često gradi šibljake na krčevinama, ivicama šuma.

Upotreba

Listovi, cvetovi i plodovi belog gloga sadrže procijanide i flavonoide koji deluju blagotvorno, okrepljujuće na srčani mišić, krvne sudove i pospešuju izlučivanje mokraće. Beru se cvasti kod kojih još nisu otvoreni svi cvetovi zajedno sa listovima ili plodovi u jesen kada su zreli. Napitak napravljen od listova, cvetova i plodova gloga koristi se kao dopunska terapija sa drugim lekovima za poremećaje rada srca kod povećanog krvnog pritiska i promena na krvnim sudovima (ateroskleroza). Na bazi standardizovanog ekstrakta gloga izrađuje se veliki broj preparata (kapi, tablete, dražeje, sirup).
 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________