________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 

ŠUMSKE JAGODE

   
 
   
  KARAKTERISTIKE
   
 

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svetu. Svaka od tih jagoda ima svoje lekovite moći ali narodna medicina u lekovite svrhe najradje preporučuje šumske jagode. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Šumske jagode moguće je brati od maja do avgusta. Ovo voće bogato je C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvozdje, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan... Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Lekovita svojstva

Jagoda kao lek preporučuje se za lečenje zatvora i tegoba koje se nazivaju "lenja creva", zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročisćavaju organizam, neguju kožu lica i tela a mogu ih upotrebljavati i dijaberičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Za prolećno čisćenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi poželjno je svakoga dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se propasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od jagode.

Čaj od lisca šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova ove jagode propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cele noći a jutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice a koži daje lep ten.

Šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

 

 

 
 

ŠUMSKO BLAGO D.O.O.

Bresnica bb, Bresnica, Vranje,SRB 17500

kontakt@sumskoblago.co.rs

+381 17 567 890

+381 17 543 850

__________________________________________________